Otoczkowanie jest uznaną na całym świecie form uszlachetniania materiałów nasiennych. Głównym czynnikiem, który wpłynął na rozpowszechnienie otoczkowania w rolnictwie i wielkotowarowej produkcji ogrodniczej było umożliwienie wysiewu precyzyjnego (punktowego) szczególnie w przypadku roślin drobnonasiennych. Wysiew taki gwarantuje poprzez równomierne rozmieszczenie nasion osiągnięcie wyrównanego i dorodnego plonu handlowego. Oprócz tego otoczka umożliwia umieszczenie preparatów grzybo i owadobójczych w bezpiecznej odległości od zarodka poprzez co zmniejsza ryzyko toksycznego oddziaływania użytych preparatów na tenże zarodek. Otoczkę nasienną również wzbogacamy o mikroskładniki, których deficyt glebowy jest powszechnie występującym zjawiskiem, a których obecność jest wprost niezbędna dla prawidłowego rozwoju roślin w początkowej fazie wzrostu.
Ogólnie występującym błędem na działce jest zbyt gęsty wysiew nasion. Przeważnie na typową grządkę wysiewasz jedno opakowanie np. marchwi ok. 5g nasion czyli 4000 szt, a powinieneś ok. 500 szt. Wysiewasz 8-krotnie więcej niż mówi praktyka i wszystkie podręczniki.
Dla przykładu na jeden hektar w produkcji wielkotowarowej wysiewa się:
ogórek | 3 kg | w przeliczeniu na 1 m² | ok. 150 nasion |
cebula | 4 kg | w przeliczeniu na 1 m² | ok. 135 nasion |
marchew | 1.5 kg | w przeliczeniu na 1 m² | ok. 120 nasion |
Zwiększenie ilości wysiewanych nasion na jednostkę pow. w większości prypadków powoduje zwiększenie porażenia chorobami jak również maleje dorodność pozyskiwanego plonu.
Dlatego OTOCZKOWANIE nasiona dla DZIAŁKOWCA to umożliwianie właśnie dokładnego rozrzedzonego siewu i danie szansy roślinom, aby pokazały, co potrafią. Jednocześnie na działce jest możliwość stworzenia idealnych warunków glebowych, a przede wszystkim wilgotnościowych dla nasion otoczkowanych. Niestety, nasiona te są najbardziej zależne od odpowiedniego uwilgotnienia gleby. Jednocześnie chcąc być uczciwym trzeba sobie powiedzieć, że wschody roślin są opóźnione w stosunku do tradycyjnego siewu do 7 dni np.marchew.